HORNET'S NEST

 

THE BUG

De geschiedenis van de Hornet gaat terug tot halfweg de jaren '70. De US Navy en Marine Corps hadden een nieuw vliegtuig nodig om tegelijk de A-7 Corsair, in Navy dienst en de F-4 Phantom, in Marine Corps dienst, te vervangen. Een wedstrijd werd uitgeschreven en de winnaar was de F-18 Hornet van de firma McDonnel Douglas. De F-18 was in feite een verbeterde marine-versie van de Northrop YF-17. Beide firma's werkten aanvankelijk samen om de Hornet te produceren met McDonnel Douglas als hoofdproducent.

Het eerste Hornet squadron werd operationeel in 1983 en in 1985 werd het squadron aan boord genomen van het vliegdekschip USS Constellation. De F-18 kan zowel als gevechtsvliegtuigen (fighter) of als grondaanvalsvliegtuig (attack) ingezet worden en daarom krijgt het de aanduiding F/A-18. De Hornet piloot hoeft slecht een schakelaar te bedienen om van de fighter naar de attack mode over te gaan.

De Hornet is vooral te herkennen aan zijn dubbel, schuingeplaatst, verticaal staartvlak dat sterk naar voor geplaatst is ten opzichte van het horizontaal staart. Een ander groot kenmerk is de lange apex, die ter hoogte van de cockpit begint. De inlaten zitten onder de vleugels en hebben een ronde (F/A-18A,B,C,D) of rechthoekig (F/A-18E,F) vorm.

Als bewapening beschikt de Hornet over een twintig millimeter Vulcan kanon. Het kanon zit vooraan in de neus en is verbonden met een cilindervormige lader van vijfhonderzeventig patronen. De F/A-18 is ook uitgerust om de nieuwste Air-to-Air Missiles (lucht-lucht missiles - AAM) mee te nemen. Alleen bij de Hornets van het demo-team van de US Navy "The blue angels" (foto2) is het intern kanon verwijderd.

(foto2)(foto3)

Naast de US Navy en de US Marines is de Hornet in gebruik in de volgende landen: Australië (A,B), Canada (waar hij de aanduiding CF-188A en B gekregen heeft), Finland (C,D ter vervanging van de MiG-21 Fishbed en Saab Draken), Koeweit C,D), Spanje(A,B met de lokale aanduiding C.15 en DE.15), Zwitserland (C,D), Maleisië (alleen D's). Hier zal het echter niet bij blijven, want veel landen tonen nog interesse en met de komst van de laatste versie(zie foto3), de F/A-18E "Super Hornet", is de toekomst van de Hornet verzekerd.

photo gallerie